DigiCert QuoVadis

Contact

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:
+31 (0) 30 2324320
info.nl@quovadisglobal.com

Nieuws en gebeurtenissen

eHerkenning wint de Novay Digital Identity Award 2012
21 nov 2012

eHerkenning wint de Novay Digital Identity Award 2012. De prijs voor het beste nieuwe concept of product op het gebied van digitale identiteit werd vandaag uitgereikt op de IDentity.Next’12 conferentie in Den Haag. eHerkenning is een e-identity trust framework ofwel afsprakenstelsel dat regelt dat bedrijven digitale identiteiten kunnen hergebruiken voor de authenticatie bij verschillende Nederlandse overheidsorganen. Dat maakt het online zakendoen gemakkelijker en betrouwbaarder.

De overheid geeft zelf geen eHerkenningsmiddelen uit, maar werkt hiervoor samen met zes erkende aanbieders, waaronder QuoVadis Trustlink b.v.

Bedrijven doen steeds meer online zaken met de overheid. Daarbij moet de overheid weten met welke bedrijf ze te maken heeft en nagaan of de persoon die namens dit bedrijf optreedt hiervoor wel gemachtigd is. eHerkenning is een publiek-private samenwerking met 70 duizend gebruikers en meer dan 50 overheidsorganisaties. Het beheer van eHerkenning wordt verricht door een onafhankelijke beheerorganisatie die door het ministerie van Economische Zaken is ingesteld, en die bij Logius is ondergebracht. eHerkenning bevat onder andere afspraken op het gebied van betrouwbaarheid, interoperabiliteit en aansprakelijkheid.

Hermen van der Lugt, directeur van Novay en voorzitter van de jury: “Wat de jury met name innovatief vindt is dat eHerkenning een open e-identity trust framework is waarin private ondernemingen concurreren om identiteitsdiensten aan te bieden. eHerkenning loopt hierin voor op bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen kennen vergelijkbare initiatieven, maar die zijn beduidend minder ver.” De jury is positief over het feit dat het gebruik van eHerkenning groeit en dat online zakendoen met de overheid makkelijker en betrouwbaarder wordt. Wat ook meetelt is dat eHerkenning bezig is om hergebruik van dezelfde identiteiten voor online zaken tussen bedrijven onderling mogelijk te maken.

Naast eHerkenning (www.eherkenning.nl) waren twee genomineerden in de race voor de award. Evolok (www.evolok.com) is een Engels product dat een identity & access management system met een paywall-systeem voor online-uitgevers integreert. Het geeft content-aanbieders meer flexibiliteit in het combineren van advertentie-inkomsten, abbonnementen en pay-as-you-go verdienmodellen. De andere genomineerde was het Nederlandse IDchecker (www.idchecker.com). IDchecker biedt een Software-as-a-Service oplossing om fysieke identificatiemiddelen zoals rijbewijs of paspoort te verifiëren. 3500 verschillende types documenten uit 219 landen worden daarin meegenomen. Met de dienst koppelt IDchecker fysieke aan digitale identiteiten, waardoor het risico op identiteitsdiefstal afneemt.

Digitale identiteitsoplossing zijn essentieel voor online vertrouwen. We hebben oplossingen nodig die niet alleen makkelijk en veilig zijn, maar ook niet te veel kosten en goed omgaan met onze privacy. Met deze award willen IDentity.Next en onderzoeks- en adviesorganisatie Novay een platform bieden voor innovatieve concepten, producten en diensten op gebied van digitale identiteiten. De inzendingen zijn beoordeeld door een vakjury onder voorzitterschap van Hermen van der Lugt, algemeen directeur van Novay. De jury bestaat verder uit Kevin Cox (oprichter Edentiti, winnaar in 2011), John Hermans (partner bij KPMG) en Leendert Bottelberghs (Hoofd Business Development bij Marktplaats, eBay Classifieds Group).

De prijs is onderdeel van de IDentity.Next conferentie in Den Haag, georganiseerd door de gelijknamige stichting die zich richt op ontwikkelingen rond digitale identiteit. De conferentie brengt experts, professionals en industriële partijen samen om te bediscussiëren wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van digitale identiteit. Meer informatie over het programma en de award is te vinden op www.identitynext.eu. Meer informatie over eHerkenning is te vinden op www.eherkenning.nl.